Artİstanbul Feshane kapılarını Tate Müzesi’ne açtı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen yenilenerek şehrin kültür ve sanat yaşamına kazandırılan Artİstanbul Feshane, en çok ziyaret edilen müzelerden biri olan Tate Müzesi’nin ‘Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Ötesi Sanat Sergisi’nde kapılarını açtı. Dünyada. 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin görülebildiği standın açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul; Coğrafyası, kültürü, ihtişamı, tarihi ve 8.500 yıllık mirasıyla dünyanın en güzel sanat eseridir. İstanbul’da kültür ve sanat şehrin en önemli yaşam kaynaklarından biridir. Bu kaynağın beslenmesinden, güçlendirilmesinden, hatta tüm dünyayla paylaşılmasından hepimiz sorumluyuz. Bu dönemin en önemli fetihleri gönülleri fethetmekti; “Gönülleri fetheden her insanın aynı zamanda insanlığa da hizmet edeceğine yürekten inanıyorum” dedi. Stand, 23 Ocak – 19 Mayıs 2024 tarihleri arasında yaklaşık 5 ay süreyle açık kalacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tamamen yenilenerek şehrin kültür ve sanat hayatına kazandırılan Artİstanbul Feshane, Tate’in “Dinamik Göz: Op ve Kinetik Sanatın Ötesinde” dünyanın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alıyor. “Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisine ev sahipliği yapacak. 23 Ocak – 19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Artİstanbul Feshane’de sanatseverlerle buluşacak standın açılışı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde sırasıyla; Standın İstanbul’a getirilmesinde büyük emeği olan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve CHP Fatih Belediye Başkanı adayı Yetenekli Polat, CBE Tate Müdürü Dr. Maria Balshaw, Tate Uluslararası İlişkiler Müdürü Neil Mcconnen ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
“İSTANBUL TEK BAŞINA DÜNYANIN EN GÜZEL SANAT ESERİDİR”
İstanbul’un 8 bin 500 yıllık bir kültür mirasına sahip olduğunu belirten İmamoğlu, “İstanbul; Coğrafyası, kültürü, ihtişamı, tarihi ve 8.500 yıllık mirasıyla dünyanın en güzel sanat eseridir. İstanbul’da kültür ve sanat şehrin en önemli yaşam kaynaklarından biridir. Bu kaynağın beslenmesinden, güçlendirilmesinden, hatta tüm dünyayla paylaşılmasından hepimiz sorumluyuz” dedi. 5 yıldır bu sorumluluk bilinciyle hizmet verdiklerini vurgulayan İmamoğlu, “Bugün İstanbul tarihinin en restorasyon dönemini yaşıyor. İstanbul’un kültürel mirasını koruyor ve bu şehrin kadim tarihini günlük hayatımızın bir parçası haline getirerek hissettiğimiz, yaşadığımız, paylaştığımız ve değer verdiğimiz bir modele geçiyoruz. İstanbul’a her zamankinden daha fazla sayıda ve çeşitlilikte kültür ve sanat mekanı kazandırdık. “Elbette para kazanmaya devam edeceğiz” dedi.
“İSTANBUL, KÜLTÜR SANAT HAYATINDA HAK ETTİĞİ YERİNİ ALACAK”
İstanbul’un dünya ölçeğinde kültür ve sanat hayatında hak ettiği yere çok yakında kavuşacağını kaydeden İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Kültür ve sanatı İstanbul’un her noktasına taşırken, aynı zamanda dünyadaki sanatsal ve kültürel üretimin en özel örneklerini bu şehrimizde halkımızla ve misafirlerimizle buluşturuyoruz. Bugün dünyanın en çok ziyaret edilen ve saygın müzelerinden biri olan Tate’in çok özel koleksiyonlarından birini İstanbullu sanatseverlerle tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en değerli sanat kurumlarından biri olan Tate’in bu koleksiyonunda 21 ülkeden 57 sanatçının 95 çok özel eseri yer alıyor. Bu standın Türkiye’de düzenlenen bu ölçekteki ilk ve en büyük uluslararası fuar olduğunu belirtmek isterim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bugün olduğu gibi uluslararası kültürel işbirliklerinde Türk sanat dünyasını himaye etmesi ve diğer kurumların da İstanbul’umuzun kültürel zenginliğini artırmasının önünü açması beni gururlandırıyor. Bu sergiyle birlikte İstanbul’un uluslararası sanata ev sahipliği yapma niteliği daha da güçlenecek ve gelecekte daha güçlü hayaller kurmamıza, daha güçlü projeleri hayata geçirmemize destek olacak. Sanatçılarımıza uluslararası kurumlarla etkileşim olanağı sunacak olan bu stant, İstanbul’un üst segment turizm destinasyonu haline gelmesine de güçlü bir katkı sağlayacak.”
İSTANBUL’LULARA İMAMOĞLU SERGİSİ DAVETİ
Artİstanbul Feshane’nin bulunduğu Haliç bölgesini İstanbul’un en önemli kültür-sanat ekseni haline getirmek için çalıştıklarını belirten İmamoğlu, “Dünya başkenti İstanbul’a yakışan bu standı tüm İstanbulluların gelip görmesini istiyoruz. ve her yaştan insanın bu keyfi yaşaması için.” Tabii ki bunun bir parçası olmasını isterdim. “Aynı zamanda İstanbul’a gelen turistlerin de bu sergiyi gezmekten keyif almasını, farklı turizm segmentleri ve kümeleriyle etkileşime girmesini, onları bu stantta, bu müzede ağırlamanın mutluluğunu yaşamasını diliyorum” dedi. Standın, İBB Heritage ve İBB Kültür çalışanlarının özverisi, İBB iştirakleri ve Tate Müzesi yetkililerinin katkılarıyla sanatseverlerle buluşacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“GÖNÜLLERİ FETİH EDEN HER İNSANIN İNSANLIĞA HİZMET ETECEĞİNE GÖNÜLDEN İNANIYORUM”
“Aynı zamanda çok değerli yol arkadaşlarıma emeği geçen Dr. Yetenekli Polat’a da teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. ‘Aferin’ demeyi ihmal etmek istemiyorum. Çünkü Fatih bizim değerli bir ilçemiz. Fatih kelimesi fetihten gelir. Dolayısıyla bu dönemin en önemli fetihleri gönülleri fethetmekti; Gönülleri fetheden her insanın aynı zamanda insanlığa da hizmet edeceğine yürekten inanıyorum. Sevgili dostumun Fatih’te yaşayan herkesin gönlünü fethedeceğine inanıyorum ve inanıyorum. “Bu duyguyla yola çıkalım.”
POLAT: “CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA 3 YIL ÖNCE ‘KÜLTÜREL DİPLOMASİ OFİSİ’Yİ KURDUK”
Tate Müzesi’nin “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde Sergisi” adlı eserinin İstanbul’a getirilme sürecini katılımcılarla paylaşan Polat, şunları söyledi: “Bunu Türkiye’de bir sanat tarihçisi olarak söylüyorum; neredeyse dünya için eşsiz bir sergi. Sanat tarihi belgeleme açısından bugüne kadar açılmış en olgun ve uluslararası etkinliği yansıtması bakımından tüm dünyada. Türkiye’de sanat tarihi kanalında kültürel etkinlikler, sanat etkinlikleri ve kültür tarihi üretme konusunda eksiklikler var. ” Kültür ve sanat faaliyetleri ne yazık ki kültür tarihi üretme konusunda yetersiz kaldı” dedi. 4,5 yıl birlikte çalıştığı İBB Başkanı İmamoğlu’nun yaklaşık 3 yıl önce kendilerine “Kültür Diplomasisi Ofisi” kurma talimatı verdiği bilgisini paylaşan Polat, “Bu çalışmalar bizi bir yandan uluslararası kurumlarla, diğer yandan İstanbul’la işbirliklerine götürüyor” “Türk sanatçılarını dünyaya tanıtma konusunda gelişen işbirliklerinin kapısını araladı ve bunun ilk adımlarını attı.” çabaları var” dedi.
Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Polat, stantta emeği geçen tüm bireylerin katılımıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekiminin ardından sergiyi ilk ziyaret eden sanatseverler İmamoğlu ve katılımcılar oldu.
ÜNLÜ ESERLER SANAT SEVERLERİ BEKLİYOR
İstanbul’un en büyük kamusal kültür ve sanat mekanı Artİstanbul Feshane, dünyanın en değerli sanat kurumlarından İngiliz Tate’e ev sahipliği yapıyor. “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” standında Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland gibi sanatçıların yer aldığı çok disiplinli özel bir seçki yer alıyor. Helio Oiticica. İstanbullularla buluşuyor.
21 ÜLKE, 57 SANATÇI, 95 ESER
21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı standın küratörlüğünü Londra’daki dünyaca ünlü sanat müzesi Tate Modern’in Stands ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor.
19 MAYIS’A KADAR ZİYARETÇİLERİ BEKLİYORUZ
Optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektiften yeniden ele alan, modernist öncüler ve çağdaş sanatçıların yanı sıra bu akımla yakından ilişkili sanatçıları bir araya getiren “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” standı, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliğinde. Stand 23 Ocak – 19 Mayıs 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı