Ekonomi

“Ondan önce gelenlerin müteahhitlik yapması engellenmeli”

Mehtap HALICI

Kentsel dönüşüm çalışmaları inşaatçıların gündeminden düşmüyor. Son yıllarda deprem riski taşıyan binalar yıkılmakta ve yenileri yapılmaktadır. Kamunun kentsel dönüşüm için tüm çabasını sarf ettiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İDER) Yürütme Konseyi Başkanı A. Nazmi Dur, kentsel dönüşüm hızının daha da artması gerektiğini söyledi.

Dayanıklı konut mühendisliği çalışması

Kentsel dönüşüm çalışmalarının kamu nezdinde devam ettiğini ve bugün bu taraftaki çalışmaların yaklaşık yüzde 15’inin kamu tarafından yapıldığını belirten Durbakalım, “Ancak bunun yüzde 80’inin özel sektörle yapılması gerekiyor. Özel sektörü teşvik etmek için gerekli tedbir ve teşvikler de sağlanmalıdır.

Bunları daha önce çalıştık ama revize edip tekrar bakanlığa sunacağız” dedi. İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İDER) hazırladığı ‘Yol Haritası’nı kamuoyuyla paylaşan Durbakalım, dayanıklı konut ürettiğini belirtti. sarsıntılara karşı bir mühendislik çalışması olduğunu, mevcut deprem ve yapı denetim yönetmeliğine uygun, sağlam ve aslına uygun yaşam alanları yaratmanın INDER’in misyonlarından biri olduğunu belirterek değerli olduğunu kaydetti.

Durbakalım, “Son 24 yılda yaşanan deprem felaketlerinin artık sona ermesi gerekiyor. Mühendislik bilgisi, güvenli bina inşaatı için esastır. Yol haritasına uymadan inşaat yapanları iş arkadaşı olarak kabul etmiyoruz. Bu olmazsa olmaz şartlara uymayan inşaat projelerini onaylayan ve kontrol edenleri ve bu yapılara yapı kullanma izin belgesi (yapı kullanma izin belgesi) verenleri de kabul etmiyoruz. Herkesin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor” dedi.

Depreme hazırlanın

İstanbul’da beklenen şoka hazırlıksız yakalanırsa Türkiye’nin sonunun gelmeyeceğini ancak izahı mümkün olmayan ağır bir yükün altına gireceğini belirten Prof. Müteahhidin boğazını tutmak zorundayız.

Herkesin boğazından sarılmak zorundayız. Bu riskli binaların yapımında aşırı kârlılığı ön planda tutan müteahhitlerin bu işlere hesapsız girmelerinin önüne geçmeliyiz. Burada bakanlıkla birlikte önümüzdeki dönemde kampanya yapmak ve bunu sloganlar şeklinde pankartlarla duyurmak durumundayız.”

Bakanlık hakem olmalı

Nazmi Durbakalım, oturduğu binanın riskli olduğunu düşünen hak sahipleri ve müteahhitlerin zorlu bir pazarlıktan sonra anlaşarak binalarını yenilettiklerini veya yeniden yaptırdıklarını ancak yolda yürürken anlaşmazlıklar nedeniyle yollarını ayırdıklarını söyledi.

Durbakim, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı burada her iki tarafta da hakemlik yapmalı ve başından teslimata kadar geçen süreçte kimsenin birbirine zarar vermemesini sağlamalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu