Haber

Cumhurbaşkanı kararına itiraz var ama ÜAK kararına itiraz yok

ANKARA- Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Doçentlik yönetmeliğine zaman zaman tepkiler kaydedilirken, söz konusu yönetmeliğe ilişkin iptal davaları da açılıyor. Doçentlik kadrosuna başvuran akademisyenlerin mevcut prosedüre karşı itirazları birden fazla kez mahkemeye taşınıyor.

Danıştay ekibine evrak hazırlayan akademisyenin başvurusu Doçentlik Kurulu tarafından reddedildi. Akademisyen, başvurusunun reddedilme nedenini öğrenmek için Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na (ÜAK) başvurdu. Konu yargıya taşınabilecekken kurumdan tartışmalı bir yanıt geldi. Doçentlik başvurusunun reddedilme nedenini soran ÜAK, heyetteki 5 profesörden 3’ünün söz konusu başvuruyu “Başarısız” olarak nitelendirdiğini belirtti. ÜAK, yanıt olarak “Bu tartışmaya açık değil” ifadesine de yer verdi.

‘VERDİĞİM KARARI SORGULAYAMAZSINIZ’ DEMEKTİR

ÜAK’ın cevabına tepki gösteren akademisyen avukatı Abdullah Enes Baltacı, mahkemeye taşınabilecek bir konunun “tartışmaya açık değil” gibi bir cevapla sonuçlandırılamayacağını, söz konusu cevabın oy anlamına geldiğini ifade etti. irade.

Baltacı, bir akademisyenin doçentlik başvurusu reddedildikten sonra attığı ilk adımın, bunun nedenini öğrenmek için ÜAK’ya başvurmak olduğunu, karşılaştıkları birçok örnekte başvurularla ilgili “yanlış kararlar” verilebileceğini belirterek, bunun yargı kararlarıyla da doğrulandı ve şunu ekledi:

“İtirazın ardından ÜAK, ‘Aldığım kararlar sorgulanamaz, yaptığım doğrudur’ şeklinde yanıt veriyor. Bu yanıtın ardından idare mahkemesine yapılan itirazlarla durumun seyri defalarca değişiyor. Alınan kararların yanlış olduğu ortaya çıkabilir, itiraza cevaben ‘Bu tartışmaya açık değil’ denildi. ‘Aldığım kararı sorgulayamazsınız’ demektir. Bu hukuk devletine uygun değildir. Cumhurbaşkanının aldığı kararlara yargı yolları açıktır ama ÜAK’ın kararları tartışmaya açık değildir. Bu, hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Gelecekteki itirazları önlemek için böyle olmamalı.Yönetim tarafından alınan kararlar “Kararların denetlenebilir ve sorgulanabilir olması gerekiyor.”

kulu-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu